Składniki
Na ciasto
- 175 g ziemniaków o zwartym miąższu, ugotowanych poprzedniego dnia
- 1 mała marchewka
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 1 łyżka jogurtu
- sól
- pieprz
- 50 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki przetopionego masła do gofrownicy
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i bardzo dokładnie rozgnieść widelcem. Marchewkę obrać i bardzo drobno zetrzeć.
Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić trzepaczką na sztywną pianę. Żółtko dokładnie wymieszać z mlekiem i jogurtem. Dodać ziemniaki i marchewkę. Przyprawić masę solą i pieprzem.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy ziemniaczanej. Dodać pianę z białka. Wszystko ostrożnie, ale dokładnie wymieszać trzepaczką.
Rozgrzać pokrytą teflonem gofrownicę i lekko ją natłuścić. Łyżką nalewać ciasto do gofrownicy i wyrównywać. Piec wafle zgodnie z instrukcją obsługi gofrownicy. Wyjmować je i od razu podawać.
Zamiast tartej marchewki można do masy ziemniaczanej dodać 2 łyżki tartego parmezanu i przyprawić dużą szczyptą kminu rzymskiego.