Wafle ziemniaczano-marchewkowe

Składniki

Na ciasto

  • 175 g ziemniaków o zwartym miąższu, ugotowanych poprzedniego dnia
  • 1 mała marchewka
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka jogurtu
  • sól
  • pieprz
  • 50 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przetopionego masła do gofrownicy

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i bardzo dokładnie rozgnieść widelcem. Marchewkę obrać i bardzo drobno zetrzeć.

Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić trzepaczką na sztywną pianę. Żółtko dokładnie wymieszać z mlekiem i jogurtem. Dodać ziemniaki i marchewkę. Przyprawić masę solą i pieprzem.

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy ziemniaczanej. Dodać pianę z białka. Wszystko ostrożnie, ale dokładnie wymieszać trzepaczką.

Rozgrzać pokrytą teflonem gofrownicę i lekko ją natłuścić. Łyżką nalewać ciasto do gofrownicy i wyrównywać. Piec wafle zgodnie z instrukcją obsługi gofrownicy. Wyjmować je i od razu podawać.

Zamiast tartej marchewki można do masy ziemniaczanej dodać 2 łyżki tartego parmezanu i przyprawić dużą szczyptą kminu rzymskiego.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *