Składniki
- 25 dag mieszanych grzybów
- główka sałaty
- 4 pomidory
- cebula
- 3 łyżki masła
- 6 jaj
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- łyżka oleju
Przygotowanie
Sałatę oczyścić, liście rozdzielić, umyć i osuszyć. Pomidory opłukać i pokroić w ósemki. Grzyby oczyścić i drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać grzyby i podsmażyć, oprószyć mąką i krótko przesmażyć. Wlać mleko i zagotować. Z 5 jaj oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozkłócić z pozostałym jajem, stale mieszając, porcjami dodać do grzybów. Białka ubić na sztywną pianę i razem z natką dodać do masy grzybowej. Blachę wyłożyć pergaminem i natłuścić. Masę grzybową rozsmarować na blasze i piec ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku. Zrolować, pokroić na porcje, wyłożyć na sałatę i podawać z pomidorami.