Racuchy

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 szklanka kefiru
  • 25 dag mąki
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Jajka, kefir, sól i mąkę z proszkiem do pieczenia wyrobić mikserem na jednolitą masę. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na plasterki, wrzucić w ciasto i delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podawać ze śmietaną lub z cukrem pudrem.

Gdy nie ma jabłek lub innych owoców można z powodzeniem wykorzystać rodzynki lub inne bakalie.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *