Pizza wegetariańska

Składniki

  • 1/2 łyżeczki drożdży
  • 40 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 kg pomidorów
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 15 dag owczego sera
  • 5 dag czarnych oliwek
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz kajeński
  • czarny pieprz

Przygotowanie

Pokruszone drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody.

Dodać mąkę, cukier, 1/2 łyżeczki soli i 3 łyżki oliwy.

Zagnieć gładkie ciasto.

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i usunąć nasionka.

Miąższ pokroić na kawałeczki.

Tymianek posiekać i wymieszać z pomidorami.

Przyprawić.

Kukurydzę osączyć.

Paprykę pociąć na małe kawałki.

Cebulę pokroić w cienkie talarki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek.

Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę.

Rozsmarować pomidory.

Poukładać warzywa.

Posypać pokruszonym serem i oliwkami.

Oprószyć solą i pieprzem kajeńskim.

Piec 25 minut w temp. 200°C.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *