Składniki
- 1/2 łyżeczki drożdży
- 40 dag mąki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 kg pomidorów
- 1/2 pęczka tymianku
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 15 dag owczego sera
- 5 dag czarnych oliwek
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka soli
- pieprz kajeński
- czarny pieprz
Przygotowanie
Pokruszone drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody.
Dodać mąkę, cukier, 1/2 łyżeczki soli i 3 łyżki oliwy.
Zagnieć gładkie ciasto.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i usunąć nasionka.
Miąższ pokroić na kawałeczki.
Tymianek posiekać i wymieszać z pomidorami.
Przyprawić.
Kukurydzę osączyć.
Paprykę pociąć na małe kawałki.
Cebulę pokroić w cienkie talarki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek.
Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę.
Rozsmarować pomidory.
Poukładać warzywa.
Posypać pokruszonym serem i oliwkami.
Oprószyć solą i pieprzem kajeńskim.
Piec 25 minut w temp. 200°C.