Pierogi z soją

Składniki

Ciasto:

  • 70 dag mąki
  • 1 jajko

Farsz:

  • 40 dag soi
  • 10 dag cebuli
  • 2 jajka
  • 10 dag bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • zielenina
  • pieprz
  • sól
  • masło

Przygotowanie

Soję zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin.

Odlać wodę, zalać świeżą i ugotować.

Zmielić i dodać jajka, posiekaną zieleninę, podsmażoną cebulę, bułkę tartą oraz przyprawy.

Wymieszać.

Z mąki, jajka i ponad szklanki wody zagnieść ciasto (dość ścisłe, ale elastyczne).

Rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy i wykroić spore krążki.

Nałożyć farsz i zlepić brzegi ciasta.

Ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić.

Polać stopionym masłem i posypać posiekaną pietruszką.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *