Pieczona cukinia

Składniki

  • 1 duża cukinia (1 kg)
  • 25 dag kukurydzy z puszki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany (30%)
  • 20 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny (estragon)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Cukinię umyć, przekroić na pół, wybrać część miąższu, zostawiając 2 cm miąższu przy skórce. Połowę odsączonej kukurydzy zmiksować z wydrążonym miąższem cukinii, jajkami i śmietaną na gładki krem. Wymieszać z estragonem, startym żółtym serem, pozostałą kukurydzą. Doprawić. Napełnić kremem połówki cukinii. Piec w nagrzanym piekarniku (200°C) około 30 minut. Podawać z sosem, np. pomidorowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *