Pasztet alpejski

Składniki

  • 50 dag pieczarek
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich, arachidowych lub migdałów
  • 1 spora cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki margaryny lub masła
  • garść posiekanej zieleniny (tymianek, natka pietruszki, koperek)
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na margarynie. Pieczarki oczyścić, drob­no poszatkować i dodać do cebuli. Dusić do miękkości na małym ogniu.

Czosnek rozgnieść lub drobniutko posiekać, dodać do uduszonych pieczarek. Masę pieczar­kową przepuścić przez maszynkę lub zmi­ksować z dodatkiem orzechów, posiekanej zieleniny i oliwy.

Doprawić do smaku.

Przełożyć do podłużnej keksowej foremki wyłożonej folią spożywczą, przykryć dru­gą folią i wstawić do lodówki przynaj­mniej na 2-3 godziny, a jeszcze lepiej na noc.

Smakuje najlepiej z ostrym sosem pomidorowym (np. keczupem) lub papry­kowym.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *