Składniki
- 50 dag pieczarek
- 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich, arachidowych lub migdałów
- 1 spora cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki margaryny lub masła
- garść posiekanej zieleniny (tymianek, natka pietruszki, koperek)
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na margarynie. Pieczarki oczyścić, drobno poszatkować i dodać do cebuli. Dusić do miękkości na małym ogniu.
Czosnek rozgnieść lub drobniutko posiekać, dodać do uduszonych pieczarek. Masę pieczarkową przepuścić przez maszynkę lub zmiksować z dodatkiem orzechów, posiekanej zieleniny i oliwy.
Doprawić do smaku.
Przełożyć do podłużnej keksowej foremki wyłożonej folią spożywczą, przykryć drugą folią i wstawić do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny, a jeszcze lepiej na noc.
Smakuje najlepiej z ostrym sosem pomidorowym (np. keczupem) lub paprykowym.