Naleśniki z wiśniami

Składniki

  • 15 dag masła
  • 25 dag mąki
  • sól
  • 5 jajek
  • 1/2 I mleka
  • 10 dag śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • słoik kompotu z wiśni (ok. 680 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki likieru lub soku pomarańczowego
  • butelka gotowego sosu malinowego (125 ml)

Przygotowanie

W rondelku rozpuścić masło. Jajka roztrzepać z solą, dodać mąkę i 6 łyżek stopionego masła. Śmietanę rozcieńczyć mlekiem, stopniowo dodawać do ciasta, wymieszać.

Dużą patelnię rozgrzać na silnym ogniu i posmarować stopionym masłem. Wlać 2 łyżki ciasta i rozprowadzić po patelni, żeby mógł powstać cienki naleśnik.

Przykryć, smażyć na średnim ogniu, aż spód naleśnika całkiem się zetnie. Przewrócić na drugą stronę, zdjąć pokrywkę, dosmażyć. Podobnie przygotować pozostałe naleśniki, za każdym razem smarując patelnię masłem.

Gotowe naleśniki ostudzić i zwinąć w ruloniki. Przełożyć na półmisek, oprószyć cukrem pudrem.

Kompot z wiśni przelać do garnka. Ok. 1/2 szklanki płynu odlać i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Kompot zagotować, wlać rozpuszczoną mąkę i ponownie doprowadzić do wrzenia.

Pod koniec wlać likier i sos malinowy. Ostudzić. Gotowy sos podawać do naleśników.

1 Comment

  1. Irunia

    Przepyszne naleśniki, uwielbiam wiśnie:) Mniam:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *