Naleśniki piwne

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • oliwa lub olej (słonecznikowy lub sojowy)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Mąkę przesiać, wsypać do wysokiego rondelka, dodać jajka, oliwę, piwo, sól i cukier, zmiksować, wlewając w miarę potrzeby wodę – ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Zazwyczaj wystarcza około 3/4 szklanki. Patelnię posmarować oliwą, rozgrzać i wylewać niewielką chochelką ciasto naleśnikowe. Ciasto rozprowadzić równomiernie na patelni i smażyć na małym ogniu, aż powierzchnia naleśnika obeschnie. Odwrócić i obrumienić.

1 Comment

  1. lojer

    Przez przypadek trafiłem na ten przepis i bardzo mnie zainteresował. Uwielbiam naleśniki i kocham piwo, tak więc zapowiada się ciekawie 🙂

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *