Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka jasnego piwa
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
- oliwa lub olej (słonecznikowy lub sojowy)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
Mąkę przesiać, wsypać do wysokiego rondelka, dodać jajka, oliwę, piwo, sól i cukier, zmiksować, wlewając w miarę potrzeby wodę – ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Zazwyczaj wystarcza około 3/4 szklanki. Patelnię posmarować oliwą, rozgrzać i wylewać niewielką chochelką ciasto naleśnikowe. Ciasto rozprowadzić równomiernie na patelni i smażyć na małym ogniu, aż powierzchnia naleśnika obeschnie. Odwrócić i obrumienić.
Przez przypadek trafiłem na ten przepis i bardzo mnie zainteresował. Uwielbiam naleśniki i kocham piwo, tak więc zapowiada się ciekawie 🙂