Składniki
- średniej wielkości salaterka ugotowanego makaronu
- 50 ml musu jabłkowego
- 2 kopiaste łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- cukier waniliowy
- cynamon
- cukier puder
- szklanka 12% słodkiej śmietany
- płaska łyżka budyniowego proszku o smaku waniliowym
- jajko
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
Przygotowanie
Makaron dzielimy na 2 części. Większą wykładamy na spód wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Mus jabłkowy łączymy ze skórką pomarańczową, wykładamy na makaron, posypujemy cynamonem, rozkładamy pozostały makaron, wyrównujemy powierzchnię.
Przygotowujemy sos: śmietanę dokładnie łączymy z jajkiem i budyniowym proszkiem, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, całość ubijamy, aż się lekko spieni. Gotowym sosem zalewamy makaron i od razu wstawiamy na 25-30 min do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika. Podajemy, gdy jest zrumieniony. a boki lekko odstają od formy.