Makaron zapiekany z musem jabłkowym

Składniki

  • średniej wielkości salaterka ugotowanego makaronu
  • 50 ml musu jabłkowego
  • 2 kopiaste łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • cukier puder
  • szklanka 12% słodkiej śmietany
  • płaska łyżka budyniowego proszku o smaku waniliowym
  • jajko
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do posypania formy

Przygotowanie

Makaron dzielimy na 2 części. Większą wykładamy na spód wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Mus jabłkowy łączymy ze skórką pomarańczową, wykładamy na makaron, posypujemy cynamonem, rozkładamy pozostały makaron, wyrównujemy powierzchnię.

Przygotowujemy sos: śmietanę dokładnie łączymy z jajkiem i budyniowym proszkiem, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, całość ubijamy, aż się lekko spieni. Gotowym sosem zalewamy makaron i od razu wstawiamy na 25-30 min do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika. Podajemy, gdy jest zrumieniony. a boki lekko odstają od formy.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *