Makaron tykociński

Składniki

  • 25 dag makaronu (świderki, rurki, kolanka, penne, rurki)
  • 1 1/2 szklanki tłustego białego sera
  • 4 łyżki masła lub margaryny
  • garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Makaron należy ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, dobrze odcedzić.

Ser przetrzeć przez sito.

Masło rozgrzać na patelni.

Wrzucić makaron i smażyć do lek­kiego zrumienienia, stale mieszając.

Zdjąć z ognia i wymieszać z przetartym serem, doprawić do smaku z solą i pieprzem.

Po­sypać posiekaną zieleniną.

Podawać z do­datkiem pikantnych surówek.

Trzeba uwa­żać, żeby nie rozgotować makaronu, bo znacznie pogorszy to smak potrawy.

 

1 Comment

  1. korki

    Smaczna i zdrowa potrawa, polecam

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *