Składniki
- barszcz czerwony ekspresowa zupa instant
- przyprawa maggi
- olej
- sól
- pieprz
Na naleśniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
Na farsz:
- mała kapusta włoska
- 25 dag pieczarek
- cebula
- 2 łyżki masła
- 10 dag żółtego sera
- jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie
Z mąki, mleka, 2 jajek i ok. 1/2 łyżeczki soli przygotować ciasto na naleśniki. Odstawić na 30 min (ciasto będzie bardziej puszyste). Zamieszać i na rozgrzanym oleju usmażyć złociste naleśniki.
Kapustę włoską przekroić na cztery części i ugotować w osobnej wodzie, następnie osączyć, przestudzić i drobno poszatkować. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Na patelnię dołożyć pieczarki, usmażyć na rumiano, połączyć z kapustą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do pieczarek i kapusty, wymieszać.
Na naleśniki nałożyć porcje farszu, formować krokiety. Jajko rozbić, doprawić maggi, solą i pieprzem, na drugi talerz wysypać bulkę tartą. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej, usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Podawać z filiżanką czerwonego barszczu.