Krokiety z kapustą i pieczarkami

Składniki

  • barszcz czerwony ekspresowa zupa instant
  • przyprawa maggi
  • olej
  • sól
  • pieprz

Na naleśniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka

Na farsz:

  • mała kapusta włoska
  • 25 dag pieczarek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag żółtego sera
  • jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

Z mąki, mleka, 2 jajek i ok. 1/2 łyżeczki soli przygotować ciasto na naleśniki. Odstawić na 30 min (ciasto będzie bardziej puszyste). Zamieszać i na rozgrzanym oleju usmażyć złociste naleśniki.

Kapustę włoską przekroić na cztery części i ugotować w osobnej wodzie, następnie osączyć, przestudzić i drobno poszatkować. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki.

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Na patelnię dołożyć pieczarki, usmażyć na rumiano, połączyć z kapustą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do pieczarek i kapusty, wymieszać.

Na naleśniki nałożyć porcje farszu, formować krokiety. Jajko rozbić, doprawić maggi, solą i pieprzem, na drugi talerz wysypać bulkę tartą. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej, usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Podawać z filiżanką czerwonego barszczu.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *