Kotlety słonecznikowe

Składniki

  • 1/2 szklanki pokrojonej cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 2,5 szklanki pestek słonecznika
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1,5 szklanki soku pomidorowego
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól
  • vegeta
  • bułka tarta i sezam do panierowania

Przygotowanie

Cebulę smażymy na oleju z łyżką wody. Studzimy. Słonecznik mielimy. Mieszamy z cebulą, marchewką i czosnkiem. Wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy i mieszamy.

Z masy formujemy kotlety. Każdy panierujemy w bułce i sezamie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 200 °C. Po ok. 20 minutach odwracamy i pieczemy jeszcze 10 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *