Składniki
- 1 kg kapusty włoskiej (1 średnia główka) lub pekińskiej
- 25 dag pieczarek
- 1 czerstwa bułka
- 2 jajka
- mleko
- sól, pieprz cayenne lub mielona papryka
- tarta bułka
- sok z cytryny
- warzywna przyprawa typu vegeta
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, koperek)
Przygotowanie
Grzyby i kapustę oczyścić, kapustę przekroić na 4 części i włożyć razem na kilka minut do osolonej wrzącej wody, z dodatkiem soku z cytryny i przyprawy warzywnej, dobrze odcedzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Kapustę, pieczarki i bułkę razem zmielić w maszynce do mięsa, dodać jajka oraz posiekaną zieleninę i doprawić do smaku. Formować niewielkie kotleciki i panierować w tartej bułce. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać jak zwykłe kotlety mielone, najlepiej z ziemniakami purée.