Kotlety białostockie

Składniki

  • 1 kg kapusty włoskiej (1 średnia główka) lub pekińskiej
  • 25 dag pieczarek
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • mleko
  • sól, pieprz cayenne lub mielona papryka
  • tarta bułka
  • sok z cytryny
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, koperek)

Przygotowanie

Grzyby i kapustę oczyścić, kapustę przekroić na 4 części i włożyć razem na kilka minut do osolonej wrzącej wody, z dodatkiem soku z cytryny i przyprawy warzywnej, dobrze odcedzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Kapustę, pieczarki i bułkę razem zmielić w maszynce do mięsa, dodać jajka oraz posiekaną zieleninę i doprawić do smaku. Formować niewielkie kotleciki i panierować w tartej bułce. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać jak zwykłe kotlety mielone, najlepiej z ziemniakami purée.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *