Kokardki w sosie grzybowym

Składniki

  • 50 dag pieczarek
  • 1 pęczek dymki
  • 60 dag makaronu farfalle
  • 4 łyżki masła
  • 25 dag śmietany
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

Pieczarki oczyścić, obciąć nóżki i ewentualnie przekroić na pół. Kapelusze pokroić na ćwiartki lub ósemki.

Dymkę umyć, oczyścić, cebulki pokroić w kostkę, szczypior w drobne talarki.

Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić i odsączyć.

Podgrzać masło i mocno przysmażyć pieczarki. Dodać pokrojoną w kostkę dymkę i smażyć razem przez ok. 2 minuty. Dodać śmietanę.

Całość gotować bez przykrycia na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Sos grzybowy podawać z makaronem oraz posypać szczypiorem z dymki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *