Składniki
- 50 dag pieczarek
- 1 pęczek dymki
- 60 dag makaronu farfalle
- 4 łyżki masła
- 25 dag śmietany
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
Przygotowanie
Pieczarki oczyścić, obciąć nóżki i ewentualnie przekroić na pół. Kapelusze pokroić na ćwiartki lub ósemki.
Dymkę umyć, oczyścić, cebulki pokroić w kostkę, szczypior w drobne talarki.
Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić i odsączyć.
Podgrzać masło i mocno przysmażyć pieczarki. Dodać pokrojoną w kostkę dymkę i smażyć razem przez ok. 2 minuty. Dodać śmietanę.
Całość gotować bez przykrycia na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Sos grzybowy podawać z makaronem oraz posypać szczypiorem z dymki.