Knedle ze śliwkami

Składniki

  • ok. 60 dag śliwek
  • 8 dag margaryny
  • 1/2 kg mąki
  • 2 łyżki masła
  • bita śmietana
  • sól

Przygotowanie

Śliwki myjemy, przekrawamy i wyjmujemy pestki. 1/2 l wody gotujemy, dodajemy margarynę. Wrzątkiem zalewamy mąkę i energicznie mieszamy. Wyrabiamy ciasto.

Z ciepłego ciasta formujemy wałeczki i kroimy jak na kopytka. Każdą porcję rozpłaszczamy, na środku kładziemy połówkę śliwki i formujemy knedle. Wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Masło roztapiamy w rondelku, polewamy knedle i dekorujemy bitą śmietaną.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *