Kiełbasa kasztelańska

Składniki

  • 25 dag wyłuskanych orzechów laskowych
  • 2 czerstwe bułki (najlepiej kajzerki)
  • 1 niewielka cebula
  • 15 dag pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz
  • garść posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek lub natka pietruszki)
  • tarta bułka

Przygotowanie

Orzechy drobno posiekać i lekko podrumienić na suchej patelni. Bułki namoczyć w mleku, a po napęcznieniu odcisnąć. Pieczarki oczyścić, ugotować w osolonęj wodzie, dobrze odcedzić i drobniutko posiekać. Napęczniałą bułkę dobrze rozdrobnić, utrzeć z margaryną na jednolitą masę. Dodać orzechy, pieczarki, zieleninę i jedno surowe jajko. Wymieszać i doprawić do smaku, ewentualnie dodać trochę tartej bułki. Uformować podłużny wałek w kształcie kiełbasy i szczelnie zawinąć (jak cukierek) w folię aluminiową. Włożyć do podłużnej rynienki (takiej jak do gotowania ryb) lub do keksowej formy i zalać wodą. Gotować lub wstawić do piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu pokroić w grube plastry i wstawić do ciepłego piekarnika, aby ?kiełbasa” trochę się podsuszyła. Na największe okazje zamiast posiekanej zieleniny możemy dodać 10-12 grubo posiekanych orzeszków pistacjowych.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *