Składniki
- 1 mała główka młodej kapusty
- 1/4 kostki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki tartej bułki
- 10 włoskich orzechów
- pieprz
- sól
- wegeta
Przygotowanie
Z kapusty usunąć wierzchnie liście.
Umyć i pokroić na ćwiartki, zalać zimną wodą i na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować jeszcze 10 minut.
W tym czasie drobno posiekać orzechy. Na patelni rozgrzać połowę przygotowanego masła.
Do roztopionego tłuszczu wsypać mąkę i mieszając podsmażyć na małym ogniu. Powoli dolewać mleko. Gdy sos zgęstnieje, doprawić go solą i przyprawami.
Kapustę wyjąć i osączyć na sicie. Następnie ułożyć ją w foremce posmarowanej tłuszczem. Całość zalać sosem, posypać tartą bułką i posiekanymi orzechami.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec około 15 minut.