Kapusta zapiekana z orzechami

Składniki

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 10 włoskich orzechów
  • pieprz
  • sól
  • wegeta

Przygotowanie

Z kapusty usunąć wierzchnie liście.

Umyć i pokroić na ćwiartki, zalać zimną wodą i na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować jeszcze 10 minut.

W tym czasie drobno posiekać orzechy. Na patelni rozgrzać połowę przygotowanego masła.

Do roztopionego tłuszczu wsypać mąkę i mieszając podsmażyć na małym ogniu. Powoli dolewać mleko. Gdy sos zgęstnieje, doprawić go solą i przyprawami.

Kapustę wyjąć i osączyć na sicie. Następnie ułożyć ją w foremce posmarowanej tłuszczem. Całość zalać sosem, posypać tartą bułką i posiekanymi orzechami.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec około 15 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *