Kania smażona

Składniki

  • 8 sztuk dojrzałych kani (sztuki młode mają podłużne jak gdyby zamknięte kapelusze i niewygodnie je smażyć)
  • 1 pełna łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny
  • smalec, oliwa lub olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Grzyby starannie umyć, odciąć trzony, z kapeluszy zdjąć skórkę. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz, włożyć kanie blaszkami do spodu, smażyć 10 minut potrząsając od czasu do czasu patelnią. Następnie grzyby posolić, odwrócić na drugą stronę (blaszkami do góry) smażyć znów 10 minut, posypać lekko solą i pieprzem. Podawać od razu kładąc na każdym kapeluszu po kawałku masła roztartego z posiekaną zieloną pietruszką.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *