Składniki
- 4 kalarepki z nacią
- 2 szalotki
- 6 łyżek masła
- szczypta cukru
- 30 dag gotowanego ryżu
- 2 żółtka
- mąka
- tłuszcz do formy
- 4 łyżki mąki do panierowania
- 2 łyżki tartego sera gouda
- trochę słodkiej papryki
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Kalarepę umyć, odciąć łodyżki i liście i odłożyć na bok. Bulwy obrać i gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Wyjąć, ostudzić i ostrożnie wydrążyć specjalnym szpikulcem. Odlać 3 łyżki wywaru z gotowania.
Liście, łodygi i miąższ drobno posiekać. Szalotki obrać i też drobno posiekać. Zeszklić je w dwóch łyżkach masła, dodać posiekaną kalarepę i dusić 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Połowę warzyw włożyć do półmiska, wymieszać z ryżem, żółtkiem i małą ilością mąki. Napełnić tym kalarepę. Ułożyć w natłuszczonej formie, posypać panierką, obłożyć kawałkami masła i piec 15 minut w piekarniku podgrzanym do temperatury 200° C.
Pozostałą mieszankę ryżową włożyć do garnka razem z warzywami i jeszcze raz zagotować. Zalać 3 łyżkami wywaru z gotowania, dodać ser i mieszać, aż się rozpuści.
Masę warzywno-serową wyłożyć na talerze i postawić na niej kalarepę. Resztę warzyw wymieszać z kwaśną śmietaną, zrobić puree mikserem, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, a na koniec polać kalarepkę sosem.