Kalarepa nadziewana ryżem

Składniki

  • 4 kalarepki z nacią
  • 2 szalotki
  • 6 łyżek masła
  • szczypta cukru
  • 30 dag gotowanego ryżu
  • 2 żółtka
  • mąka
  • tłuszcz do formy
  • 4 łyżki mąki do panierowania
  • 2 łyżki tartego sera gouda
  • trochę słodkiej papryki
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Kalarepę umyć, odciąć łodyżki i liście i odłożyć na bok. Bulwy obrać i gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Wyjąć, ostudzić i ostrożnie wydrążyć specjalnym szpikulcem. Odlać 3 łyżki wywaru z gotowania.

Liście, łodygi i miąższ drobno posiekać. Szalotki obrać i też drobno posiekać. Zeszklić je w dwóch łyżkach masła, dodać posiekaną kalarepę i dusić 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Połowę warzyw włożyć do półmiska, wymieszać z ryżem, żółtkiem i małą ilością mąki. Napełnić tym kalarepę. Ułożyć w natłuszczonej formie, posypać panierką, obłożyć kawałkami masła i piec 15 minut w piekarniku podgrzanym do temperatury 200° C.

Pozostałą mieszankę ryżową włożyć do garnka razem z warzywami i jeszcze raz zagotować. Zalać 3 łyżkami wywaru z gotowania, dodać ser i mieszać, aż się rozpuści.

Masę warzywno-serową wyłożyć na talerze i postawić na niej kalarepę. Resztę warzyw wymieszać z kwaśną śmietaną, zrobić puree mikserem, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, a na koniec polać kalarepkę sosem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *