Grzybki po wileńsku

Składniki

  • 1 kg świeżych grzybów
  • 2 cebule
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 kromki czerstwego razowego chleba (najlepiej na miodzie)
  • sól, pieprz
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki)
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki oliwy lub oleju

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Grzyby oczyścić, skropić sokiem z cytryny, dodać do cebuli i dusić do miękkości na małym ogniu. Chleb zetrzeć na tarce lub zawinąć w kawałek czystej bawełnianej szmatki i potłuc młotkiem (najlepszy byłby staroświecki moździerz, jednak nie każdy go ma. Można też wykorzystać młynek do kawy). Jajka drobno posiekać. Do miękkich grzybów dodać chleb wymieszany ze śmietaną, jajka i posiekaną zieleninę. Dokładnie wymieszać i doprawić. Podawać najlepiej z pieczywem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *