Składniki
- 1 kg świeżych grzybów
- 2 cebule
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 kromki czerstwego razowego chleba (najlepiej na miodzie)
- sól, pieprz
- warzywna przyprawa typu vegeta
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki)
- sok z cytryny
- 3 łyżki oliwy lub oleju
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Grzyby oczyścić, skropić sokiem z cytryny, dodać do cebuli i dusić do miękkości na małym ogniu. Chleb zetrzeć na tarce lub zawinąć w kawałek czystej bawełnianej szmatki i potłuc młotkiem (najlepszy byłby staroświecki moździerz, jednak nie każdy go ma. Można też wykorzystać młynek do kawy). Jajka drobno posiekać. Do miękkich grzybów dodać chleb wymieszany ze śmietaną, jajka i posiekaną zieleninę. Dokładnie wymieszać i doprawić. Podawać najlepiej z pieczywem.