Składniki
- 1 średnia główka białej kapusty
- 2 jajka
- 3 cebule
- 20-30 dag ryżu (2-3 torebki)
- 15 dag rodzynek
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- duża szczypta cynamonu
- grzybowa kostka rosołowa
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kapustę oczyścić, usunąć zewnętrzne liście i wyciąć głąb. Włożyć ją na chwilę do osolonego i ocukrzonego wrzątku lub ugotować na parze – żeby liście zmiękły, ale się nie rozgotowały. Główny, wypukły nerw liścia lekko rozbić trzonkiem noża – łatwiej będzie zwijać gołąbki. Ryż gotować w rosole z kostki 10 minut, odsączyć. Jedną cebulę utrzeć na tarce o małych otworach, pozostałe pokroić w cienkie plasterki. Rodzynki umyć w ciepłej wodzie, osuszyć. Jajka ubić ze szczyptą soli i pieprzu, wymieszać ze startą cebulą, ryżem i połową rodzynek. Na każdy liść kapusty nakładać łyżkę farszu, zwijać gołąbki. W płaskiej formie do zapiekania stopić masło, obsmażyć gołąbki na złoty kolor, wyjąć, a na tłuszczu udusić cebulę, włożyć gołąbki. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić dwoma łyżkami zimnej wody, dodać dwie szklanki wrzącej wody, doprawić sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem i łyżeczką soli. Zalać sosem gołąbki, posypać pozostałymi rodzynkami. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, wstawić gołąbki i piec godzinę. Przed podaniem polać śmietaną.