Ziemniaki ze szpinakiem

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag szpinaku
  • sól
  • 2 jaja
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • strąk czerwonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki mleka
  • mielona ostra papryka
  • pieprz
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie

Ziemniaki wyszorować i ugotować (nie rozgotować), obrać, pokroić w plastry. Liście szpinaku obrać z ogonków, kilkakrotnie wypłukać, ugotować we wrzącej osolonej wodzie, odsączyć, posiekać, wymieszać z roztrzepanymi jajami i masłem roztartym z solą i czosnkiem.

Paprykę i cebulę posiekać, przesmażyć na oleju, wymieszać z ziemniakami, przyprawić.

Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Układać na przemian warstwami ziemniaki i szpinak, całość zalać mlekiem, zapiec.

Podawać ze zsiadłym mlekiem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *