Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 50 dag szpinaku
- sól
- 2 jaja
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- strąk czerwonej papryki
- 2 łyżki oleju
- pół szklanki mleka
- mielona ostra papryka
- pieprz
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie
Ziemniaki wyszorować i ugotować (nie rozgotować), obrać, pokroić w plastry. Liście szpinaku obrać z ogonków, kilkakrotnie wypłukać, ugotować we wrzącej osolonej wodzie, odsączyć, posiekać, wymieszać z roztrzepanymi jajami i masłem roztartym z solą i czosnkiem.
Paprykę i cebulę posiekać, przesmażyć na oleju, wymieszać z ziemniakami, przyprawić.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Układać na przemian warstwami ziemniaki i szpinak, całość zalać mlekiem, zapiec.
Podawać ze zsiadłym mlekiem.