Składniki
- 6 sporych pomidorów
- 1 kg ziemniaków
- spora cebula
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
- łyżka masła do naczynia żaroodpornego
Przygotowanie
Ugotować ziemniaki w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w talarki.
Cebulę pokroić w krążki, podsmażyć na 2 łyżkach masła.
Pomidory i jaja pokroić w plasterki.
W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać kolejnymi warstwami, posypując je solą, pieprzem i koperkiem: ziemniaki, pomidory i jaja na twardo.
Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
Zapiekankę zalać posoloną śmietaną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.