Ziemniaki zapiekane z pomidorami

Składniki

  • 6 sporych pomidorów
  • 1 kg ziemniaków
  • spora cebula
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła do naczynia żaroodpornego

Przygotowanie

Ugotować ziemniaki w mundurkach, ostu­dzić, obrać, pokroić w talarki.

Cebulę pokroić w krążki, podsmażyć na 2 łyżkach masła.

Po­midory i jaja pokroić w plasterki.

W wysmarowanym masłem naczyniu ża­roodpornym układać kolejnymi warstwami, posypując je solą, pieprzem i koperkiem: ziem­niaki, pomidory i jaja na twardo.

Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.

Zapiekankę zalać posoloną śmietaną i wstawić do piekar­nika nagrzanego do 180°C na 15 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *