Ziemniaki z bazylią

Składniki

  • 60 dag małych ziemniaków jednakowej wielkości
  • łyżka posiekanych listków świeżej lub łyżeczka suszonej bazylii
  • pół szklanki mleka
  • szklanka śmietany
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • masło
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Obrać ziemniaki i ugotować (najlepiej na parze) na półmiękko. Zmiksować mleko ze śmietaną, czosnkiem, bazylią, olejem i solą, wymieszać z parmezanem.

Ziemniaki włożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem, zalać sosem, dobrze wymieszać.

Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać z sadzonym jajem i surówką z sałaty, pomidorów i cebulki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *