Składniki
- 60 dag małych ziemniaków jednakowej wielkości
- łyżka posiekanych listków świeżej lub łyżeczka suszonej bazylii
- pół szklanki mleka
- szklanka śmietany
- 3 łyżki tartego parmezanu
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- masło
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Obrać ziemniaki i ugotować (najlepiej na parze) na półmiękko. Zmiksować mleko ze śmietaną, czosnkiem, bazylią, olejem i solą, wymieszać z parmezanem.
Ziemniaki włożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem, zalać sosem, dobrze wymieszać.
Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z sadzonym jajem i surówką z sałaty, pomidorów i cebulki.