Ziemniaki po litewsku

Składniki

  • 75 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 5 dag margaryny lub masła
  • 3 kiszone ogórki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki maślanki
  • garść posiekanego zielonego koperku
  • ewentualnie sól

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i pokroić w talarki.

Ogór­ki umyć i pokroić w kostkę.

Tłuszcz rozgrzać w rondelku, dodać mąkę i, stale mieszając, drewnianą łyżką, usmażyć na złoty kolor.

Wlać śmietankę, a następnie, stale mieszając, dodać ziemniaki oraz ogór­ki.

Posypać koperkiem i dusić pod przy­kryciem jeszcze 5 minut.

Doprawić.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *