Ziemniaki po gospodarsku

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag białego tłustego sera
  • 1 szklanka gęstego naturalnego jogurtu
  • zioła prowansalskie lub suszone zioła (oregano, tymianek, rozmaryn)
  • 2 jajka
  • 5 dag margaryny
  • 2 ząbki czosnku
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki.

Formę do zapiekania natrzeć przecię­tym ząbkiem czosnku i natłuścić.

Pozostały ząbek czosnku zmiażdżyć.

Zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać.

Ser przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę.

Wymieszać z ziołami i czosnkiem oraz odrobiną przyprawy warzywnej.

W formie układać warstwami ziemniaki i posypywać serem.

Ostatnią warstwą powinny być zie­mniaki.

Wstawić na 10-15 minut do na­grzanego piekarnika (180°C), a następnie wyjąć.

Jajka ubić z jogurtem i szczyptą soli oraz pieprzu.

Zalać zapiekankę i posy­pać wiórkami zimnej margaryny.

Wstawić do piekarnika na kolejne 20-30 minut – ziemniaki powinny być miękkie, a na powierzchni zapiekanki powinna wytwo­rzyć się apetyczna rumiana skórka.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *