Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 25 dag białego tłustego sera
- 1 szklanka gęstego naturalnego jogurtu
- zioła prowansalskie lub suszone zioła (oregano, tymianek, rozmaryn)
- 2 jajka
- 5 dag margaryny
- 2 ząbki czosnku
- warzywna przyprawa typu vegeta
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki.
Formę do zapiekania natrzeć przeciętym ząbkiem czosnku i natłuścić.
Pozostały ząbek czosnku zmiażdżyć.
Zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać.
Ser przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę.
Wymieszać z ziołami i czosnkiem oraz odrobiną przyprawy warzywnej.
W formie układać warstwami ziemniaki i posypywać serem.
Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
Wstawić na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika (180°C), a następnie wyjąć.
Jajka ubić z jogurtem i szczyptą soli oraz pieprzu.
Zalać zapiekankę i posypać wiórkami zimnej margaryny.
Wstawić do piekarnika na kolejne 20-30 minut – ziemniaki powinny być miękkie, a na powierzchni zapiekanki powinna wytworzyć się apetyczna rumiana skórka.