Ziemniaki nadziewane pieczarkami

Składniki

  • 1 kg dużych ziemniaków
  • 50 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • 30 dag żółtego sera
  • posiekana zielenina (koperek, natka pietruszki)
  • starta gałka muszkatołowa
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie

Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach, aby tylko zmiękły, lecz się nie rozsypały. Wystudzone ziemniaki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na połowę, łyżeczką wyjąć miąższ.

Drobno pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć na oleju. Zemleć w maszynce ziemniaki z podsmażonymi pieczarkami i cebulą. Do tak powstałej masy dodać jaja, zieleninę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, następnie wszystko dokładnie wymieszać.

Wydrążone połówki ziemniaków oprószyć solą i pieprzem, napełnić je farszem, wygładzić nożem. Ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie, na wierzchu posypać startym serem oraz wiórkami masła i zapiekać w piekarniku przez 15-20 min.

Podawać na ciepło, z surówką.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *