Składniki
- 1 kg dużych ziemniaków
- 50 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 jaja
- 30 dag żółtego sera
- posiekana zielenina (koperek, natka pietruszki)
- starta gałka muszkatołowa
- 5 dag masła
- 2 łyżki oleju
- pieprz
- sól
- tłuszcz do formy
Przygotowanie
Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach, aby tylko zmiękły, lecz się nie rozsypały. Wystudzone ziemniaki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na połowę, łyżeczką wyjąć miąższ.
Drobno pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć na oleju. Zemleć w maszynce ziemniaki z podsmażonymi pieczarkami i cebulą. Do tak powstałej masy dodać jaja, zieleninę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, następnie wszystko dokładnie wymieszać.
Wydrążone połówki ziemniaków oprószyć solą i pieprzem, napełnić je farszem, wygładzić nożem. Ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie, na wierzchu posypać startym serem oraz wiórkami masła i zapiekać w piekarniku przez 15-20 min.
Podawać na ciepło, z surówką.