Ziemniaki beszamelowe

Składniki

  • 300 g ziemniaków
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 100 ml mleka
  • 100 ml rosołu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • plaster chudej szynki (ok. 30 g)

Przygotowanie

Ziemniaki umyć i pod przykryciem gotować w mundurkach około 30 minut na małym ogniu do miękkości w niewielkiej ilości wody.

W tym czasie obrać i drobno posiekać szalotkę.

W garnku rozgrzać masło i zeszklić w nim szalotkę na małym ogniu. Oprószyć mąką i szybko zasmażyć.

Mieszając, rozprowadzić mlekiem, wlać bulion. Sos gotować około 10 minut na małym ogniu. Przyprawić solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową.

Ziemniaki odlać, zahartować zimną wodą i szybko odparować. Szczypiorek umyć, otrząsnąć z wody i drobno posiekać. Odkroić od szynki tłusty brzeg i pokroić mięso w drobną kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.

Plastry ziemniaków i pokrojoną szynkę dodać do sosu i wszystko jeszcze raz szybko podgrzać. Posypać szczypiorkiem i podawać.

Ziemniaki beszamelowe można włożyć do żaroodpornej formy, posypać 1-2 łyżkami tartego żółtego sera i zapiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C na złocistożółty kolor (około 15 minut). Dzięki temu potrawa zyska bardziej intensywny smak.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *