Składniki
- 1 cebula jarzynowa(około 200 g)
- 250 g ziemniaków o zwartym miąższu
- po 1 łyżeczce posiekanych igiełek rozmarynu i listków tymianku
- sól
- pieprz
- 1/8 l mleka
- 1 łyżka tartego sera górskiego
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w cieniuteńkie plasterki.
Ziemniaki i cebulę ułożyć w formie do zapiekanek, tak aby jeden plasterek zachodził na kolejny. Posypać rozmarynem i tymiankiem, oprószyć solą i pieprzem.
Polać zapiekankę mlekiem, posypać serem i piec w piekarniku (na środkowej półce; gaz w pozycji 2-3; przy obiegu gorącego powietrza 160°C) około jednej godziny, tak aby powierzchnia zapiekanki ładnie się przyrumieniła.
Można wzbogacić zapiekankę kwaśnym jabłkiem albo niezbyt dojrzałą gruszką. Obydwa owoce obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i umieścić pomiędzy plasterkami ziemniaków i cebuli.