Zapiekanka łowicka

Składniki

  • 60 dag ziemniaków
  • 40 dag tłustego sera twarogowego
  • 1 szklanka kaszki krakowskiej lub kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • masło
  • 3 jajka
  • posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki
  • tarta gałka muszkatołowa lub imbir
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka

Przygotowanie

Kaszkę zalać wrzącym mlekiem i ostu­dzić.

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach.

Obrać i ciepłe zmielić w maszynce lub przetrzeć przez sito razem z twarogiem.

Dodać napęczniałą kaszę z mlekiem, ubite ze szczyptą soli jajka, trzy łyżki miękkiego lub nawet stopionego masła i posiekany koperek.

Dobrze wy­mieszać i doprawić do smaku.

Formę do zapiekania natłuścić i wysypać tartą bułką – przełożyć zapiekankę i przykryć wió­rkami z zimnego masła.

Piec około go­dziny w piekarniku (180°C).

Podawać z dodatkiem surówek ewentualnie z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *