Składniki
- 60 dag ziemniaków
- 40 dag tłustego sera twarogowego
- 1 szklanka kaszki krakowskiej lub kaszy manny
- 1 szklanka mleka
- masło
- 3 jajka
- posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki
- tarta gałka muszkatołowa lub imbir
- sól
- pieprz
- tarta bułka
Przygotowanie
Kaszkę zalać wrzącym mlekiem i ostudzić.
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach.
Obrać i ciepłe zmielić w maszynce lub przetrzeć przez sito razem z twarogiem.
Dodać napęczniałą kaszę z mlekiem, ubite ze szczyptą soli jajka, trzy łyżki miękkiego lub nawet stopionego masła i posiekany koperek.
Dobrze wymieszać i doprawić do smaku.
Formę do zapiekania natłuścić i wysypać tartą bułką – przełożyć zapiekankę i przykryć wiórkami z zimnego masła.
Piec około godziny w piekarniku (180°C).
Podawać z dodatkiem surówek ewentualnie z sosem grzybowym lub pomidorowym.