Zapiekanka chełmińska

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • 4-5 marchewek
  • 3 jajka
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • warzywna przyprawa typu regeta
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • mielony imbir
  • tarta bułka
  • sól
  • tłuszcz do nasmarowania formy

Przygotowanie

Marchewki oczyścić i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej.

Odcedzić i zetrzeć na tarce.

Margarynę stopić.

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć.

Dodać żółtka, 2-3 łyżki tartej bułki, marchewkę i stopioną margarynę, posiekaną zieleninę oraz miód.

Doprawić do smaku imbirem, cukrem i solą.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ma­są ziemniaczaną.

Przełożyć do natłuszczo­nej formy i wstawić do nagrzanego piekar­nika (180-200°C) na około 60 minut.

Naj­lepiej podawać z dodatkiem zielonej sałaty doprawionej oliwą, sokiem z cytryny oraz solą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *