Składniki
- 50 dag ziemniaków
- 4-5 marchewek
- 3 jajka
- 2 łyżki margaryny
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- warzywna przyprawa typu regeta
- garść posiekanej natki pietruszki
- sok z cytryny
- mielony imbir
- tarta bułka
- sól
- tłuszcz do nasmarowania formy
Przygotowanie
Marchewki oczyścić i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej.
Odcedzić i zetrzeć na tarce.
Margarynę stopić.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć.
Dodać żółtka, 2-3 łyżki tartej bułki, marchewkę i stopioną margarynę, posiekaną zieleninę oraz miód.
Doprawić do smaku imbirem, cukrem i solą.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą ziemniaczaną.
Przełożyć do natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na około 60 minut.
Najlepiej podawać z dodatkiem zielonej sałaty doprawionej oliwą, sokiem z cytryny oraz solą.