Zapiekanka cebulowa z piwem

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 kg cebuli
  • 15 dag masła
  • 2 szklanki śmietanki
  • butelka lub puszka piwa
  • 10 dag tartego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Posiekać drobno cebulę, przesmażyć ją z połową masła na małym ogniu. Gdy zacznie się rumienić, zdjąć z ognia. Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami ziemniaki i cebulę. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Zalać wszystko mieszaniną śmietanki i piwa z dodatkiem soli, pieprzu i startej gałki muszkatołowej oraz parmezanu.

Na wierzchu położyć kilka kawałków masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Piec około 2 godziny.

Gdy zapiekanka się zarumieni, można ogień zmniejszyć do 180°C. Danie im dłużej pieczone, tym smaczniejsze.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *