Tort ziemniaczany

Składniki

  • 1, 2 twardych ziemniaków
  • dwie czerwone papryki
  • 4 cebulki dymki
  • pęczek majeranku
  • 25 dag śmietany
  • 5 jajek
  • tłuszcz do formy
  • 15 dag tartego ementalera
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Ziemniaki dokładnie umyć i gotować w łupinie w dużej ilości osolonej wody, ok. 20 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić, obrać i pokroić w plastry.

Strąki papryki oczyścić, usunąć pestki i białe części, miąższ drobno posiekać. Dymkę umyć i pokroić w cienkie talarki. Majeranek umyć, otrząsnąć i grubo posiekać.

Śmietanę roztrzepać z jajkami i majerankiem, dopra-wić solą i pieprzem. Mniej więcej 1/4 ziemniaków ułożyć na dnie natłuszczonej formy (26 cm średnicy). Posypać 1/4 warzyw i sera oraz polać 1/4 śmietany z jajkami. Pozostałe ziemniaki układać na przemian z warstwami warzyw i sera oraz resztą śmietany.

Tort ziemniaczany piec w podgrzanym do temperatury 175-200° C piekarniku przez około godzinę, przykryć po jakimś czasie pergaminem, żeby tort nie ściemniał.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *