Składniki
- 1, 2 twardych ziemniaków
- dwie czerwone papryki
- 4 cebulki dymki
- pęczek majeranku
- 25 dag śmietany
- 5 jajek
- tłuszcz do formy
- 15 dag tartego ementalera
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie umyć i gotować w łupinie w dużej ilości osolonej wody, ok. 20 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić, obrać i pokroić w plastry.
Strąki papryki oczyścić, usunąć pestki i białe części, miąższ drobno posiekać. Dymkę umyć i pokroić w cienkie talarki. Majeranek umyć, otrząsnąć i grubo posiekać.
Śmietanę roztrzepać z jajkami i majerankiem, dopra-wić solą i pieprzem. Mniej więcej 1/4 ziemniaków ułożyć na dnie natłuszczonej formy (26 cm średnicy). Posypać 1/4 warzyw i sera oraz polać 1/4 śmietany z jajkami. Pozostałe ziemniaki układać na przemian z warstwami warzyw i sera oraz resztą śmietany.
Tort ziemniaczany piec w podgrzanym do temperatury 175-200° C piekarniku przez około godzinę, przykryć po jakimś czasie pergaminem, żeby tort nie ściemniał.