Składniki
- 300 g ziemniaków o zwartym miąższu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 30 g filetów z sardeli(z puszki)
- 1 ząbek czosnku
- 100 g kwaśnej śmietany (10% tłuszczu)
- 1/2 łyżeczki skórki startej ze sparzonej cytryny
- sól
- czarny pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło do formy
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na teflonowej patelni rozgrzać połowę masła i zeszklić w nim cebulę. Dodać pietruszkę i szybko razem podsmażyć, po czym odstawić na bok.
Filety z sardeli opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Natłuścić małą formę sufletową.
Włożyć do niej połowę ziemniaków, na nich ułożyć cebulę, czosnek i sardele, przykryć resztą ziemniaków. Kwaśną śmietanę wymieszać ze skórką cytrynową, solą i przyprawami i polać tym suflet.
Wstawić suflet do piekarnika i piec (na środkowej półce; gaz w pozycji 3-4; przy obiegu gorącego powietrza 180°C) około 50 minut, aż ziemniaki będą miękkie.