Szwedzki suflet ziemniaczany

Składniki

  • 300 g ziemniaków o zwartym miąższu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 30 g filetów z sardeli(z puszki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g kwaśnej śmietany (10% tłuszczu)
  • 1/2 łyżeczki skórki startej ze sparzonej cytryny
  • sól
  • czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło do formy

Przygotowanie

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać.

Na teflonowej patelni rozgrzać połowę masła i zeszklić w nim cebulę. Dodać pietruszkę i szybko razem podsmażyć, po czym odstawić na bok.

Filety z sardeli opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać i drobno posiekać.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Natłuścić małą formę sufletową.

Włożyć do niej połowę ziemniaków, na nich ułożyć cebulę, czosnek i sardele, przykryć resztą ziemniaków. Kwaśną śmietanę wymieszać ze skórką cytrynową, solą i przyprawami i polać tym suflet.

Wstawić suflet do piekarnika i piec (na środkowej półce; gaz w pozycji 3-4; przy obiegu gorącego powietrza 180°C) około 50 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *