Szaszłyki ziemniaczano-warzywne z krewetkami

Składniki

  • 200 g ugotowanych ziemniaków o zwartym miąższu
  • 4 surowe krewetki królewskie
  • 1 mała cukinia (około 100 g)
  • 1 mały strąk czerwonej papryki
  • 4-6 pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Z krewetek zdjąć pancerzyki i ostrym nożem usunąć czarne jelita. Cukinię umyć, odkroić końce i pokroić w grube plastry. Paprykę przekroić w ćwiartki, umyć i oczyścić. Ćwiartki przekroić jeszcze raz na pół. Grzyby oczyścić.

Na dwie szpadki do szaszłyków nadziewać na przemian ziemniaki, krewetki, plastry cukinii, kawałki papryki i grzyby. Oprószyć szaszłyki solą i pieprzem.

Na teflonowej patelni rozgrzać oliwę. Odwracając szaszłyki od czasu do czasu, smażyć około 15 minut na średnim lub małym ogniu, aż ładnie się zbrązowią, a warzywa będą kruche.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *