Składniki
- 200 g ugotowanych ziemniaków o zwartym miąższu
- 4 surowe krewetki królewskie
- 1 mała cukinia (około 100 g)
- 1 mały strąk czerwonej papryki
- 4-6 pieczarek
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Z krewetek zdjąć pancerzyki i ostrym nożem usunąć czarne jelita. Cukinię umyć, odkroić końce i pokroić w grube plastry. Paprykę przekroić w ćwiartki, umyć i oczyścić. Ćwiartki przekroić jeszcze raz na pół. Grzyby oczyścić.
Na dwie szpadki do szaszłyków nadziewać na przemian ziemniaki, krewetki, plastry cukinii, kawałki papryki i grzyby. Oprószyć szaszłyki solą i pieprzem.
Na teflonowej patelni rozgrzać oliwę. Odwracając szaszłyki od czasu do czasu, smażyć około 15 minut na średnim lub małym ogniu, aż ładnie się zbrązowią, a warzywa będą kruche.