Sojowe kopytka

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • 25 dag soi
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól

Przygotowanie

Soję wypłukać, zalać wodą i zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc).

Zmienić wodę i zagotować, zebrać szumowiny, go­tować na niewielkim ogniu do miękkości i odcedzić.

Ziemniaki, obrać, opłukać i ugo­tować.

Odcedzić i odparować (można też wykorzystać ziemniaki w mundurkach).

Zmielić z ciepłą jeszcze soją w maszynce.

Oba rodzaje mąki przesiać.

Zagnieść ciasto, wbić jajka, dodać mąkę i lekko posolić.

Formować kopytka i kłaść na lekko osoloną wodę.

Gotować około 10 minut, następnie wyjmować łyżką cedzakową.

Podawać polane masłem, sosem grzybowym lub pomidorowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *