Składniki
- 50 dag ziemniaków
- 25 dag soi
- 15 dag mąki ziemniaczanej
- 5 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
Przygotowanie
Soję wypłukać, zalać wodą i zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc).
Zmienić wodę i zagotować, zebrać szumowiny, gotować na niewielkim ogniu do miękkości i odcedzić.
Ziemniaki, obrać, opłukać i ugotować.
Odcedzić i odparować (można też wykorzystać ziemniaki w mundurkach).
Zmielić z ciepłą jeszcze soją w maszynce.
Oba rodzaje mąki przesiać.
Zagnieść ciasto, wbić jajka, dodać mąkę i lekko posolić.
Formować kopytka i kłaść na lekko osoloną wodę.
Gotować około 10 minut, następnie wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać polane masłem, sosem grzybowym lub pomidorowym.