Słone paluszki z ziemniaków

Składniki

  • 5 ziemniaków
  • 1 szklanka lekko roztopionego masła
  • 3 szklanki pszennej mąki
  • 8 łyżek tartej bryndzy
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki kminku lub maku
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sól

Przygotowanie

Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy sól, bryndzę, masło, mąkę i sodę. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm, kroimy w paski 1×8 cm. Paluszki smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem lub makiem. Pieczemy w temp. 180 °C na chrupko.

1 Comment

  1. pawełek

    Ciekawe danie, chętnie wypróbuję ten przepis:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *