Składniki
Ciasto:
- 2 pełne szklanki mąki
- około 1/4 szklanki wody
- 1 jajko
- sól
Nadzienie:
- 75-80 dag ugotowanych ziemniaków
- 20 dag twarogu
- 1 mała cebula
- szczypta suszonych ziół (majeranek, prowansalskie)
- 2 łyżki oleju
- 10 dag masła lub margaryny
- tarta bułka do posypania
- sól, pieprz
Przygotowanie
Przygotować tradycyjne ciasto na pierogi. Ziemniaki przepuścić z twarogiem przez maszynkę do mięsa. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju, dodać do masy serowo-ziemniaczanej, doprawić solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Nadziewać pierogi, gotować w osolonej wodzie. Przed podaniem polać zrumienioną tartą bułką i roztopionym masłem.
Ruskie pierogi