Ruskie pierogi

Składniki

Ciasto:

  • 2 pełne szklanki mąki
  • około 1/4 szklanki wody
  • 1 jajko
  • sól

Nadzienie:

  • 75-80 dag ugotowanych ziemniaków
  • 20 dag twarogu
  • 1 mała cebula
  • szczypta suszonych ziół (majeranek, prowansalskie)
  • 2 łyżki oleju
  • 10 dag masła lub margaryny
  • tarta bułka do posypania
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Przygotować tradycyjne ciasto na pierogi. Ziemniaki przepuścić z twarogiem przez maszynkę do mięsa. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju, dodać do masy serowo-ziemniaczanej, doprawić solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Nadziewać pierogi, gotować w osolonej wodzie. Przed podaniem polać zrumienioną tartą bułką i roztopionym masłem.

 Ruskie pierogi
Ruskie pierogi

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *