Rulony ziemniaczane z grzybami

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • pół szklanki mąki
  • 2 jaja
  • cebula średniej wielkości
  • pieprz
  • sól

Farsz:

  • 50 dag grzybów (mogą być leśne świeże lub pasteryzowane albo pieczarki)
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 20 dag żółtego sera
  • 2 łyżki smalcu do smażenia

Przygotowanie

Ziemniaki i cebulę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, jaja, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć placki na dużej patelni (nie powinny być chrupiące).

Grzyby oczyścić, włożyć do wrzącej osolonej wody i chwilkę gotować (pasteryzowane tylko osączyć). Następnie osączyć na sicie i drobno pokroić. Cebulę posiekać, obsmażyć na rozgrzanym smalcu, dodać grzyby i dusić na małym ogniu około 10 minut.

Na placki nałożyć farsz i ser pokrojony na cienkie paski długości placka (czwartą część sera zetrzeć na tarce i odłożyć). Zwinąć placki w ruloniki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, lekko posypać startym serem, zapiekać około 10 minut w temperaturze 200°C.

Podawać z keczupem i surówkami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *