Składniki
- 1 kg ziemniaków
- pół szklanki mąki
- 2 jaja
- cebula średniej wielkości
- pieprz
- sól
Farsz:
- 50 dag grzybów (mogą być leśne świeże lub pasteryzowane albo pieczarki)
- 2 cebule średniej wielkości
- 20 dag żółtego sera
- 2 łyżki smalcu do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki i cebulę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, jaja, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć placki na dużej patelni (nie powinny być chrupiące).
Grzyby oczyścić, włożyć do wrzącej osolonej wody i chwilkę gotować (pasteryzowane tylko osączyć). Następnie osączyć na sicie i drobno pokroić. Cebulę posiekać, obsmażyć na rozgrzanym smalcu, dodać grzyby i dusić na małym ogniu około 10 minut.
Na placki nałożyć farsz i ser pokrojony na cienkie paski długości placka (czwartą część sera zetrzeć na tarce i odłożyć). Zwinąć placki w ruloniki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, lekko posypać startym serem, zapiekać około 10 minut w temperaturze 200°C.
Podawać z keczupem i surówkami.