Składniki
- 1 opakowanie wafli suchych
- 2 kg ziemniaków
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka ciepłego mleka
- pęczek świeżego lub 1 opakowanie suszonego koperku
- sól
- pieprz
- przyprawa do ziemniaków
- 1/2 kg grzybów
- 1 cebula
- olej
- 3 jaja
- bułka tarta
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzamy i dusimy z margaryną, mlekiem i koperkiem. Dodajemy sól, pieprz oraz przyprawę do ziemniaków do smaku. Mieszamy. Gorącą masę rozsmarowujemy na waflach na grubość około 1 cm.
Przygotowujemy farsz grzybowy. Grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy grzyby, oraz sól i pieprz do smaku. Mieszając, dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż płyn odparuje.
Farsz grzybowy nakładamy na gorącą masę ziemniaczaną na brzegu wafli. Od razu zwijamy każdy wafel jak roladę. Odstawiamy, by ostygły. Zimne rolady kroimy w plastry grubości mniej więcej 1 cm, obtaczamy je w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.
Zamiast świeżych grzybów możemy użyć mrożonych lub po prostu wykorzystać pieczarki.
Roladę zwijamy, dopóki masa ziemniaczana jest gorąca, bo w przeciwnym razie, gdy ostygnie, nie uda nam się jej zwinąć.