Placuszki ziemniaczane z serem

Składniki

  • 600 g małych ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 100 g drobno startego sera żółtego najlepiej parmezanu
  • 2 jajka
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • margaryna do smażenia

Przygotowanie

Ugotowane ziemniaki rozgnieść, a najlepiej przecisnąć przez prasę i zostawić na kilka minut do odparowania.

Następnie dodać ser, mąkę i jajka, dobrze wymieszać, dodać przyprawy i wyrobić jednolitą masę.

Stolnicę posypać mąką i z powstałego ciasta uformować wałek, który pokroić w 1 centymetrowe plastry.

Placuszki obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *