Placki ziemniaczane z kabaczkiem lub cukinią

Składniki

  • średniej wielkości kabaczek lub cukinia (do 50 cm)
  • 6 dużych, młodych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • cebula
  • olej do zasmażenia cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta majeranku lub roztartej w dłoniach przyprawy prowansalskiej
  • łyżka tartej bułki
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Z obranych ze skórki kabaczka lub cukinii usuwamy pestki i miąższ i ucieramy na tarce do jarzyn z dużymi otworami. Ziemniaki ucieramy na tarce, przekładamy na sito, odsączamy. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu (powinna się zeszklić, ale nie zrumienić), czosnek drobno siekamy. Gotowane ziemniaki rozcieramy z podsmażoną cebulą i żółtkami na puszystą masę, dodajemy przyprawy i pozostałe składniki, wyrabiamy jednolite ciasto. Pod koniec dodajemy pianę ubitą z 2 białek. Gdy masa będzie zbyt lekka, dodajemy tartą bułkę.

Na gorącym tłuszczu smażymy niewielkie placuszki, rumieniąc z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują prosto z patelni, są wtedy chrupiące i delikatne. Podajemy z sezonową, lekko doprawioną surówką lub na słodko, z domowym dżemem lub ubitą śmietaną.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *