Składniki
- średniej wielkości kabaczek lub cukinia (do 50 cm)
- 6 dużych, młodych ziemniaków
- 3 jajka
- 2 ugotowane ziemniaki
- cebula
- olej do zasmażenia cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta majeranku lub roztartej w dłoniach przyprawy prowansalskiej
- łyżka tartej bułki
- olej do smażenia
Przygotowanie
Z obranych ze skórki kabaczka lub cukinii usuwamy pestki i miąższ i ucieramy na tarce do jarzyn z dużymi otworami. Ziemniaki ucieramy na tarce, przekładamy na sito, odsączamy. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu (powinna się zeszklić, ale nie zrumienić), czosnek drobno siekamy. Gotowane ziemniaki rozcieramy z podsmażoną cebulą i żółtkami na puszystą masę, dodajemy przyprawy i pozostałe składniki, wyrabiamy jednolite ciasto. Pod koniec dodajemy pianę ubitą z 2 białek. Gdy masa będzie zbyt lekka, dodajemy tartą bułkę.
Na gorącym tłuszczu smażymy niewielkie placuszki, rumieniąc z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują prosto z patelni, są wtedy chrupiące i delikatne. Podajemy z sezonową, lekko doprawioną surówką lub na słodko, z domowym dżemem lub ubitą śmietaną.