Placki ziemniaczane po żoliborsku

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżki rumu lub brandy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • garść posiekanych orzechów (włoskie lub arachidowe)
  • garść rodzynek
  • szczypta mielonego cynamonu
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Rodzynki przebrać, zalać alkoholem i od­stawić do napęcznienia.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami.

Odstawić na 10 minut i odcisnąć.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ziemniaki, przesia­ną mąkę, śmietanę i bakalie.

Dobrze wy­mieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Delikatnie połączyć z cias­tem ziemniaczanym.

Łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *