Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki śmietany
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1-2 łyżki rumu lub brandy
- 1 łyżka cukru pudru
- garść posiekanych orzechów (włoskie lub arachidowe)
- garść rodzynek
- szczypta mielonego cynamonu
- sól
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Rodzynki przebrać, zalać alkoholem i odstawić do napęcznienia.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami.
Odstawić na 10 minut i odcisnąć.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ziemniaki, przesianą mąkę, śmietanę i bakalie.
Dobrze wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Delikatnie połączyć z ciastem ziemniaczanym.
Łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor.