Placki ziemniaczane po płocku

Składniki

  • 75 dag ziemniaków
  • 2 spore cebule
  • 1/2 główki czosnku
  • 2 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek)
  • 3 jajka
  • sól, przyprawa curry
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce z małymi otworami, podobnie jak cebulę. Dodać mąkę ziemniaczaną i jajka, dobrze wymieszać. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać i wymieszać ze szczyptą soli i posiekaną zieleniną, połączyć z masą ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą i curry. Łyżką nabierać małe porcje masy ziemniaczanej i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *