Placki ziemniaczane po otwocku

Składniki

  • 1 1/2 kg ziemniaków
  • 4 średnie jabłka (antonówki, renety)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • pieprz lub mielona papryka
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Ziemniaki i jabłka obrać, umyć i osuszyć.

Zetrzeć na tarce z małymi otworami.

Do masy ziemniaczanej dodać jajka, kon­centrat pomidorowy i przesianą mąkę.

Do­prawić do smaku.

Łyżką nabierać małe porcje masy ziemniaczanej i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Podawać z cukrem i/lub gęstą śmietaną.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *