Placki ziemniaczane

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1-2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Ziemniaki umyć i obrać.

Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak lubimy).

Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem.

Rozgrzać patelnię z olejem.

Placuszki smażyć z obu stron.

Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik.

Potem na talerz.
Można do ciasta dodać łyżkę śmietany, placki będą bardziej puszyste. Można dodać pokrojoną cebulę, pieczarki, majeranek, natkę pietruszki, starte jabłko.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *