Placki po borowiacku

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej lub smalec
  • 1 kostka twarogu
  • ok. 100 ml śmietany

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak na zwykłe placki ziemniaczane), wbijamy 3 całe jajka i dodajemy jedno białko (żółtko odkładamy, wykorzystamy je do twarogu). Do masy wsypujemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem.

Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z żółtkiem. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku.

Na patelni rozgrzewamy dość dużo oleju lub smalcu. Z masy ziemniaczanej formujemy owalne placki. Smażymy z jednej strony. Po usmażeniu na placki nakładamy łyżkę twarogu i zwijamy na pół jak kopertę. Jeszcze chwilę smażymy. Podajemy na gorąco.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *