Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 4 jajka
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej lub smalec
- 1 kostka twarogu
- ok. 100 ml śmietany
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak na zwykłe placki ziemniaczane), wbijamy 3 całe jajka i dodajemy jedno białko (żółtko odkładamy, wykorzystamy je do twarogu). Do masy wsypujemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem.
Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z żółtkiem. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku.
Na patelni rozgrzewamy dość dużo oleju lub smalcu. Z masy ziemniaczanej formujemy owalne placki. Smażymy z jednej strony. Po usmażeniu na placki nakładamy łyżkę twarogu i zwijamy na pół jak kopertę. Jeszcze chwilę smażymy. Podajemy na gorąco.