Placek ziemniaczano-serowy z kapustą

Składniki

  • 200 g mączystych ziemniaków
  • 1/2 czerstwej bułeczki
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
  • 150 g kapusty
  • 1 łyżka tartego sera górskiego
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 75 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki kminku

Przygotowanie

Ziemniaki umyć i gotować do miękkości w mundurkach około 30 minut w niewielkiej ilości osolonej wody.

W tym czasie bułeczkę pokroić w kostkę i zalać letnią wodą, przykryć i odstawić na bok.

Szalotkę obrać i drobno posiekać. Jedną trzecią masła stopić na małej teflonowej patelni i zeszklić w nim szalotkę. Dodać pietruszkę i szybko poddusić, następnie odstawić na bok do ostygnięcia.

Kapustę pokroić w cienkie paseczki i szybko umyć w misce z zimną wodą, a następnie dokładnie odsączyć.

Ziemniaki odlać, zahartować zimną wodą i szybko odparować. Następnie obrać i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Masę ziemniaczaną nieco ostudzić, a następnie połączyć z odciśniętą bułeczką, szalotką z pietruszką, serem, żółtkiem i mąką. Przyprawić solą i pieprzem. Z ciasta uformować okrągły placek.

Rozgrzać w garnku kolejną jedną trzecią masła i szybko poddusić w nim kapustę. Dodać bulion i kminek, przykryć kapustę i gotować na małym ogniu około 10 minut, tak aby była krucha.

Rozgrzać na patelni resztę masła i smażyć na nim placek ziemniaczany po około 4 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

Kapustę przyprawić solą i pieprzem i ułożyć wraz plackiem ziemniaczano-serowym na ogrzanym wcześniej talerzu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *