Składniki
- 1 płat ciasta na pizzę (surowego, ze sklepu)
- 200 g ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków o zwartym miąższu
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 150 g mrożonego groszku
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- 100 g białego serka wiejskiego
- sól
- pieprz
- szczypta kwiatu muszkatołowego
- 100 ml mleka
- 1 małe jajko
Przygotowanie
Natłuścić lub wyłożyć pergaminem tortownicę. Ułożyć na dnie ciasto na pizzę i uformować wysoki brzeg.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Włożyć do miski. Szalotkę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do ziemniaków. Dodać szalotkę, groszek, szczypiorek i serek wiejski i wszystko wymieszać.
Wszystkie te składniki dokładnie wymieszać z żółtym serem, a następnie mocno przyprawić solą, pieprzem i kwiatem muszkatołowym.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Ułożyć farsz ziemniaczany na spodzie z ciasta. Rozmącić mleko z jajkiem i równomiernie polać tą mieszanką ziemniaki.
Piec pizzę ziemniaczaną w piekarniku (na środkowej półce) około 30 minut na złocistobrązowy kolor. Wyjąć i przekroić na pół.