Pizza ziemniaczana

Składniki

  • 1 płat ciasta na pizzę (surowego, ze sklepu)
  • 200 g ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków o zwartym miąższu
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g mrożonego groszku
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • 100 g białego serka wiejskiego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kwiatu muszkatołowego
  • 100 ml mleka
  • 1 małe jajko

Przygotowanie

Natłuścić lub wyłożyć pergaminem tortownicę. Ułożyć na dnie ciasto na pizzę i uformować wysoki brzeg.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Włożyć do miski. Szalotkę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do ziemniaków. Dodać szalotkę, groszek, szczypiorek i serek wiejski i wszystko wymieszać.

Wszystkie te składniki dokładnie wymieszać z żółtym serem, a następnie mocno przyprawić solą, pieprzem i kwiatem muszkatołowym.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Ułożyć farsz ziemniaczany na spodzie z ciasta. Rozmącić mleko z jajkiem i równomiernie polać tą mieszanką ziemniaki.

Piec pizzę ziemniaczaną w piekarniku (na środkowej półce) około 30 minut na złocistobrązowy kolor. Wyjąć i przekroić na pół.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *